
"Lizards kweken is mijn grootste passie. Ik leg dan ook graag uit hoe dit in zijn werk gaat." - Jac

Mijn verhaal
In ben begonnen met het kweken van kleurkanaries en Fife fancys maar dat beviel me niet zo. Ik ben toen bij een vereniging gegaan en bezocht tentoonstellingen waar ik voor het eerst de Lizard zag dit is ongeveer 18 jaar geleden.
De lizards die ik zag die wou ik ook gaan kweken ik was onder de indruk van die mooie rugtekening. Ik kocht via de beurs een paar Lizards en kweekte er mee, het resultaat was echter niet zo best. Het jaar erna ging ik met een paar postuurkwekers (bekenden van mij in mijn vereniging) naar de Grand National in Birmingham (dit is de grootste show van Engeland ) ik kocht daar op de tentoonstelling lizards en van de top Lizard kweker Scott.
Ik kocht ik 5 koppels en met deze vogels gaan kweken en bouwde mijn stam op. Dit had direct resultaat, want het jaar daarn (1990) werd ik voor de eerste keer wereldkampioen. Dat zelfde jaar ben ik weer naar Birmingham gegaan en kocht nog eens 4 koppels van Scott. Alleen de rugtekening moest ik wat verfijnen want die was in Engeland wat grover.

Uiterlijk van de Lizard
De Lizard komt in een aantal verschillende verschijningsvormen. Ik hier uitleggen waar men allemaal op kunt letten.
Kleuren

Goud-Lizard (geel intensief)

Zilver-Lizard (geel schimmel)

Blauw-Lizard (witte ondergrond)

Rood-Lizard (rode ondergrond)
Rugtekening
Het voornaamste aan de Lizard is de rugtekening ( engl. spangle ) deze moet in een lijn van de kop tot de staart lopen en van de Lizard eigen verenschimmel onderbroken worden zo dat er een hagedis tekening ontstaat vandaar dan ook de naam Lizard.
Van de rugtekening gaan we naar de flanktekening deze moet goed zichtbaar geschubd zijn en ook goed onderbroken.
Borsttekening
Dan komen we ook bij een belangrijk punt de borsttekening ( engl. rowings ).
Men ziet vaker Lizards met weinig borsttekening dit zijn meestal mannen hoewel ik mannen heb met goede borsttekening.

Hoorndelen
Dan de poten en de snavel deze moeten zo donker mogelijk zijn dit kan men verkrijgen door ze een of twee maal per week bruidssluier (Polygonum aubertii) te geven dit hebben ze ook nog heel graag verder moet een Lizard het liefst buiten gehouden worden want de zon verwijderd zo het bruine pigment wat een lizard wel eens laat zien.
De Cap
Deze Lizards kan men onderverdelen in capvogels.
De Cap van een Lizard moet ovaal zijn en niet te ver in de nek doorlopen boven de ogen moet een oogstreep zichtbaar zijn dus de Cap moet niet op het oog liggen bij een gebroken Cap moet het onderbroken gedeelte mooi geschubd zijn bij de Non cap moet de schubtekening van de snavel overlopen naar de rugtekening.
Soorten Caps
- Volle cap (clear cap)
- Gebroken cap (broken cap)
- Non cap (non cap)
Het kweken
Er zijn kwekers die half intensief x half intensief te paren dit raad ik af, hieruit krijgt men geen tentoonstellings vogels.
Men let ook op , dat men kijkt naar de Cappen als men een paar samen stelt paar nooit volle cap x volle cap met elkaar want de jongen die hieruit komen lopen de cappen meestal te ver door in de nek.
Verder kan men volle x gebroken ,of gebroken x non ,cap of gebroken x gebroken cap, met elkaar paren de cappen hebben geen vererving want ik heb non cap x non cap met elkaar gepaard en de jongen die hieruit kwamen haden volle cappen.
Hoeveel Lizards
Lizards zijn over het algemeen goede kweek vogels ik kweek ieder jaar 220 Lizards ik begin meestal na de wereldkampioenschappen laatst januari en zet ineen keer het licht op 15 uur en na 5 weken hang ik de nestkastjes eraan ik ben dan ongeveer begin junie klaar na 2 broeden te hebben gedaan.
Voer en enten
Mijn vogels krijgen een postuur zaad waaronder 17 kilo witzaad zit de rest tot 25 kilo is aangevuld met andere zaden verder krijgen de vogels om de dag eivoer wat ik wat nat rollig maak in de kweek krijgen ze natuurlijk elke dag voldoende eivoer waaronder ik nog gebroken haver en negerzaad doe zorg verder zorg ik nog voor genoeg grit en mineralen. Verder worden mijn vogels ieder jaar in juli geënt.
Tentoonstellingsvogels
Nu komen we tot de Lizard als tentoonstellingsvogel ik geloof en ik denk dat er velen kwekers het met mij eens zijn dat de Lizard een van de moeilijkste vogel is om tentoon te stellen.
Want als een jonge Lizard een staart of vleugelpen verliest komt deze terug met een witte omranding daarom moet men de jonge vogels al in een vroeg stadium uit selecteren en niet te veel bije lkaar ineen kooi zetten. Men zoekt de tentoonstellingsvogels al vroeg uit en let op dat de vogels geen witte nagels hebben verder moet de bevedering glad en glanzend zijn.
Vaker ziet men Lizards die een slechte veren kwaliteit hebben en een lichte schubtekening deze vogels moet men verwijderen. Verder ziet men ook vaker Lizards met een grove rugtekening en of een (strikje) in de nek deze vogels moet men ook verwijderen de grondkleur moet helder en goed verdeeld over de vogel lopen.
De beste tentoonstellings vogels zijn de poppen omdat deze de beste borsttekening hebben men moet de vogels door ze rustig te houden wat blauwmaanzaad geven verder verander ik de tentoonstellings vogels geregeld van broedkooi ik kooi de vogels op in de broedkooien.
